skip to Main Content

Savon historia I. Esihistorian vuosituhannet

Savon historian ensimmäinen osa sisältää maakunnan asuttamisen ja kulttuurin varhaisvaiheet vuosituhansien takaa aina siitä lähtien, kun ensimmäiset ihmiset liikkuivat Savon alueilla. Esihistorian osuuden kirjoittaja on dosentti Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander, arkeologiemme eturivin tutkijoita, joka ase-, puku- ja korulöydösten erikoistuntijana suuntaa kernaasti katseensa myös esihistorian yhteisöllisen elämän valaisuun. Kirjan toinen jakso käsittelee esihistoriallisen ajan alun Pähkinäsaaren rauhasta vuoteen 1534. Sen kirjoittaja on Suomen historian varhaisten vuosien arvostettu erikoistuntija professori Kauko Pirinen, jonka jo julkaistu esitys Savon 1500-luvusta on ehtinyt saavuttaa suurta tunnustusta.

Tässä teoksessa hahmottuu nyt ensimmäisen kerran kokonaiskäsitys sisäisen Suomen kehityksestä esihistorian vuosituhansina. Lähes 8000 vuoden pituinen muinaisuus avautuu aiemmin tunnettujen ja runsaiden uudislöytöjen heijastamana sekä viimeisimmän arkeologisen tietämyksen ja uusien tutkimusmenetelmien valossa. Kuva Savon menneisyydestä ja alkuperäisistä asuttajista rakentuu uudella ja aikaisempia käsityksiä ravisuttavalla tavalla. Runsas ja edustava tätä teosta varten valmistettu kuvamateriaali julkaistaan nyt suurelta osin ensimmäistä kertaa ja se kiinnostaa yhtä lailla tutkijoita kuin tavallisia lukijoitakin.

Kirjallisiin lähteisiin Savo ilmaantuu ensimmäisen kerran Pähkinäsaaren rauhan rauhansopimuksessa, ja näin vuodesta 1323 tulee tavallaan Savon keskiajan alkamisvuosi. Muita ajanjakson merkkipaaluja ovat itärajan muotoutuminen, savolaisten ja hämäläisten välienselvittelyt maakunnan länsirajalla sekä Olavinlinnan rakentaminen, joka painoi leimansa savolaiseen yhteiskuntaan monella tavalla. Savon keskiaika tutustuttaa myös savolaisiin sukuihin, asuttamiseen ja elinkeinoelämään.

Savon maakuntahistoria saa tämän teoksen myötä täysin uudistetun perustan. Savon maakunnan vaiheet on nyt selvitetty yhtenäisesti vuoteen 1617 saakka. Professori Kauko Pirisen kirjoittama Rajamaakunta asutusliikkeen aikakautena 1534-1617 ilmestyi 1982 ja runsaasti sitä aikaisemmin sarjan III osana professori Kaarlo Wirilanderin Savo kaskisavujen kautena 1721-1870. Kun väliinjäävä jakso (1617-1721) lähivuosina valmistuu, on Savon maakuntahistoriasarja valmis jo kunnallishallinnon uudistukseen saakka.

Kirjoittaja

Lehtosalo-Hilander, Pirkko-Liisa

Pirinen, Kauko

Kustannuskiila Oy

ISBN 951-657-216-2

Back To Top